13 Ekim 2012 Cumartesi

Gulveli Kaya

Ressam Gülveli Kaya, 1977’de Yozgat’ta doğdu. 1995 yılında Ankara Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümü ve 1999 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. 

Gulveli Kaya, 2000 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim Ana Sanat Dalı’nda Yüksek Lisans programına başladı. Aynı yıl Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Plastik Sanatlar Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. 
2001 yılında Londra’da Nescot Collage’in yaz akademisini tamamladı. İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya ve ABD’de (New York) çeşitli müze ve özel galerilerde incelemelerde bulundu. 
2003 yılında “Türk Resim Sanatında Atatürk Portrelerinin Plastik Açıdan analizleri” başlıklı araştırması ile Yüksek Lisans programını tamamladı. Aynı yıl Mimar Sinan Üniversitesi Resim Bölümü’nde sanatta yeterlik programına başladı ve 2006 Yılında Sanatta Yeterlik/Doktora çalışmasını tamamladı. Aynı yıl Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Plastik Sanatlar Bölümü’nde Yardımcı Doçentliğe atandı.
1993 yılından bu yana pek çok resim ve proje sergileri düzenledi. 2004 Yılında Moldova ve 2005 Yılında U.S.A. Newyork-Pensilvanya’da davetli sanatçı olarak atölye çalışmalarında bulundu. 
Sergilerinde ağırlıklı olarak yağlıboya ve akrilik boya tekniklerine ağırlık veren sanatçı, zaman zaman tuval üzerine kullandığı duvar kağıdı dokusu ile portreyi birleştirerek nostaljik bir imgeyi günümüze modernize ederek taşıyor. 
Duvara yansıyan bir fotoğraf karesini andıran resimlerindeki duygu ve ifade “o an”ı yaşatıyor. 
Özgün resim çalışmalarıyla Gülveli Kaya, özellikle akademik anlamda başarılı genç ressamlar arsasında yerini aldı.
Sanatçı ilk olarak 1995 yılında Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Ankara Temsilciliği’nin düzenlediği ‘Kadınlara Eşitlik: Nüfus Sorunları Çözümünde En Önemli Adım’ konulu poster yarışmasında ikincilik sahibi oldu. 
Ressam daha sonra 1996 yılında Anıtkabir Derneği’nce düzenlenen ‘Türk Bağımsızlık Savaşı ve Cumhuriyetimiz’ konulu resim yarışmasında mansiyon, 1997 Dsi- TRT GAP TV işbirliği ile düzenlenen ‘ GAP’ta Su ve Toprak’ konulu resim yarışmasında ikincilik aldi.
 2000 yılında TÜYAP Genç Sanatçı Resim Yarışması’nda ‘Yılın Genç Sanatçısı’ ödülü, 2001 yılında Tekel Resim Yarışması’nda ikincilik ve 2003 yılında Talens Resim Yarışması’nda ikincilik ödülleri almıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder