16 Ekim 2012 Salı

Bulent Turan

Ressam Bülent Turan, 1940 yılında İstanbul’da doğdu. 1963 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat bölümünü bitirdi.
Öğrencilik yıllarında o yılların basın merkezi olan Bab-ı Ali’de; Kelebek, Hafta Sonu, Resimli Roman dergilerine resimli romanlar, Her Gün ve Karakedi gazetelerine ilüstrasyon ve karikatürler çizdi.
Mühendis olduktan sonra Anadolu’nun çeşitli illerinde genellikle, devlet inşaat taahhütlerini yürüttü. 1978 yılından itibaren İstanbul’a döndü ve müteahhitlik işlerine devam etti.
1983 yılından itibaren büyük usta Mahmut Cuda’nın yanında resim çalışmalarına tekrar ağırlık verdi.
1986 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim ana dalına imtihanla girdi. Ancak İnşaat işlerinin yoğunluk kazanması ile 2 sömestr sonra devamsızlık nedeniyle okuldan uzaklaştırıldı. 2004 yılından bu yana İstanbul Göztepe’deki atölyesinde çalışmalarına büyük bir yoğunlukla yöneldi.

Bu süre içinde Pastoral Sanat Galerisi, Medica Sanat Galerisi, Girgin Sanat Galerisi, İstanbul Ticaret Odası, Ankara Art Forum, İzmir Egeart gibi çeşitli galerilerde ve fuarlarda,bazılarında birkaç defa tekrarlarla bireysel ve karma sergilere yağlı boya ve pastel resimleriyle katıldı.
2007 yılı başında Pastel Society of America’nın; sınırlı sayıdaki Juried Signature Member derecesini alarak P.S.A. imza yetkisini kazanan ilk Türk sanatçı oldu.

Aynı kuruluşun New York’da bulunan National Arts of America Grand Gallery’deki 35. yıllık kutlamaları sergisine (35th Annual exhibition) katılmak üzere büyük jüri tarafından ilk 143 sanatçı içine seçildi.
2008 yılı Ekim ayında, P.S.A`nın 36. yıl kutlamaları için gönderilen bir pastel resmi de (36th Annual exhibition)´da 4000 resim içerisinde ilk 100`e girerek New York National Art Club Grand Gallery´de sergilendi. New York´tan sonra aynı resim Kasım 2008 de New Jersey`de Clifton Art Gallery`de sergilendi.
2008 yılı Kasım ayında Richeson 75 Pastel Resim Yarışmasına (ABD)gönderdiği iki pastel resminden biri ödül kazanmak ve diğeri katalogda yayınlanmak ve Ocak-Mart 2009´da Kimberley´de sergilenmek üzere Richeson Art School & Gallery´ye kabul edildi.
2009 yılı Eylül ayında Pastel Society of America´nın 37. Yıllık Sergisi için açılan yarışmayı gönderdiği resim ile bu kurumda 3. defa kazandı.
Gerek yağlıboya ve gerekse pastelde; Özel teknik, fırça ve renk uygulamaları ile klasik ve contemporary realizm çizgisinde çalışmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder