5 Eylül 2012 Çarşamba

Yakup Hayro

Ressam Yakup HAYRO (Hayrullah) 1956 yılında Üsküp'te doğdu. 1978 Üsküp Eğitim Fakültesi Plastik Sanat Bölümü'nde, 1985 yılında da Üsküp Plastik Sanat Akademisi Resim Bölümü'nden mezun oldu.

Ünlü Makedon Ressamı Dimitar KONDOVSKİ'nin öğrencisidir. "KO-RA" kulübü, "25 Mayıs" şimdiki Gençlik Kültür Merkezinde ve "Orhan VELİ" topluluğunda uzun yıllar resim çalışmaları yaptı.

Çoko MATEVSKİ, Viladimir GEORGİEVSKİ, Rodolyup ANASTASOV ve Gazanger BAYRAM gibi çok değerli hocalardan ders aldı.

1985 yılında DLUM (Makedonya Güzel Sanatlar Derneği) bir yıl sonra SLUY (Yugoslavya Güzel Sanatlar Birliği) üyesi oldu.
1987 yılında Uluslararası Plastik Sanatçılar Federasyonuna kabul edildi. Gaçin Han, Delçova, Ohri, Manastır, Kavador, Usturumcu, Ateşova, Eğri, Planka gibi davet edildiği önemli kolonilere katıldı.
1983 yılında ressam olarak Berova Etnoloji-Araştırma faaliyetlerinde bulundu. 1989 yılında Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin Makedonya'ya tanıdığı bursu kazanmış olmasına rağmen kararın sonradan değiştirilmesi, yerine bir Makedon'un Türkiye'ye gönderilmesi üzerine bu burstan yararlandırılmadı.
Yolculuk yazıları yazan, heykel, illüstrasyonlar yapan, çizgi roman üzerinde çalışan Yakup HAYRO kırkikinin üzerinde sergiler açmış, birçok grup sergilere katılmıştır. 1991 yılında İsviçre'deyken Zürich Hastanesinin 8.katının salon camlarının üzerlerini resimler yaparak süsledi. 
1993 yılında kazandığı bursla Paris'e gitti, aynı yıl Yeni Manisa Barış Alanı içersinde yer alan Manisa Tarzan'ı Parkında Manisa Tarzan'nın anıtının yapımını gerçekleştirdi. Aynı zamanda ATATÜRK VE BAYRAK panosu gibi değerli bir çalışması daha oldu.
1994 yılında "International Counsil of Museum" üyeliğine kabul edildi. Halen Manisa'da resim kursları vermektedir. Ufkunu genişletmek için çıktığı incelemelerde şu ülkelerde bulundu: Türkiye, İtalya, Eski Yugoslavya Cumhuriyetleri, Macaristan, Avusturya, Rusya, Ukrayna, Çekoslovakya, İspanya, Almanya, İsviçre ve Fransa.
Şimdiye kadar 43 kişisel sergisi ve 163 kadar karma sergiye katıldı. Bu çalışmalardan beş ödül aldı.
Link

Araştırma / Forschung / Research: Icik Yakup

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder