15 Eylül 2012 Cumartesi

Turhan Algan

Ressam Turhan Algan,1989 Kastamonu doğumlu. Çocukluğundan bu yana resim çiziyor. Liseye kadar olan eğitim hayatı Kastamonu’nun Hanönü ilçesinde geçti. 
Her ne kadar Kastamonu Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’ni kazanıp, genel liseye gitmek zorunda kalsada da kendini çok şanslı hissediyor; çünkü ortaokul ve lise yıllarındaki resim-iş öğretmenlerinin üzerinde emeği çok büyüktür.

Liseyi okul birinciliğiyle bitirdikten sonra hem Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Tv ve Sinema bölümünü hem de Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Resim-iş Öğretmenliği bölümünü kazandı. 
Onun için zor bir karardı. Ancak resme olan tutkusu onu Bolu’ya sürükledi. Üniversite ikinci sınıfta anasanat dalı olarak grafik tasarımını tercih etti. Bu alanda gerek manuel gerekse dijital platformları kapsayan bir eğitimle, profesyonel bakış açısına sahip oldu.

Grafik tasarımın önemli bir kolu olan illüstrasyonla kendini ve fikirlerini ifade etmekten büyük haz duyuyor. Bir çalışmaya başlamadan önce ilk önce düşünür. Konuyla ilgili yazılı ve görsel kaynaklarla edindiği bilgilerle kafasıdakileri kağıda ya da bilgisayara aktaran bir taslak oluşturur. Sonra vakit kaybetmeden en son eskizi çizer ve renklendirmeye geçer. Bazen direk boyamayla işe koyulur.
Çalışmalarını genelde geceleri yapar. Çalıştığı anlarda onu dinlendiren müzikleri dinlemeyi sever. Klasik müzik ve alternatif rock dinler. Bunun dışında dağınık bir insan olmasına rağmen çalışma ortamının düzenli olmasına dikkat eder.
Genelde fantastik ve bilim kurgu konuları üzerinde çalışmalarını sürdürür. Karakterlerinde duygu ve ifadeye çok dikkat eder ve o atmosferi yansıtacak renkleri özenle seçer. 
Çalışmalarında gerçekçi bir tutum içerisinde ve bu tutumunun çok iyi bir gözlemci olmamdan kaynaklandığını düşünüyor. Yürürken, otururken, seyahat ederken kısacası her saniye gözlem içerisinde. 
Gözlemlediği her şeyi kendi dünyasına katar. Bir fotoğraf makinesi sahibi. Fotoğraf makinesi gözlemlerinde kalıcı kılabilmesini sağlıyor. 
Üniversitede ağırlıklı bir grafik öğretimi olsa da fotoğraf, baskıresim, seramik, heykel ve resim konusunda aldığı eğitimin çalışmalarına ve bakış açıma olan katkısı yadsınamaz.
Dijital illüstrasyon Türkiye’de yeni yeni şekillenmeye başlamakta… Bu alanının gelişimine katkıda bulunacak en önemli faktörün akademik eğitim veren kurum ve kuruluşlar olduğunu düşünüyor.

Araştırma / Forschung / Research: Icik Yakup

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder